Historia

Helkatyö on alkanut vuonna 1949 Kalevalaisten Naisten Liiton nuorisotyönä Iines Laitinen-Sandbergin aloitteesta. Helkanuorten liitto ry perustettiin vuonna 1983 ja vuosi 2013 on liiton 30. toimintavuosi.

Helkanuorten nimi lainattiin Ritvalan helkajuhlasta. Helluntaisin vietetään Ritvalassa yhä satokauden siunausjuhlaa, jossa pakana- ja kristilliset perinteet ovat viehättävästi sekoittuneet. Juhlaan liittyy helkalaulujen laulaminen helkakulkueessa. "Jos tytöt lakkaa laulamasta, lakkaa sato kasvamasta", sanotaan. Lisää juhlasta voi lukea Ritvalan Nuorisoseuran sivulta tai Sääksmäki-seuran sivuilta.

Helkanuorten toiminta kiinnittyi vahvasti koulujen kerhotoiminnaksi lausuntaa harrastavien ohjaajien myötä. Koulujen opetukseen se toi lisäksi kaivattua ilmaisutaitoa ja draamaa, joita yhä toivotaan osaksi opetussuunnitelmaa. Koulujen kerhojen vähentyessä tiukkojen lamavuosien myötä 1990-luvun alkupuolella, hävisivät myös monet helkakerhot. Yhteistyökumppaneina ovat myös kuntien nuorisotoimet, seurakunnat ja muut kulttuurijärjestöt. Paikallisesti helkanuoret on useimmiten Kalevalaisten Naisten nuorisotoimintaa.


Jos olet kiinnostunut enemmän historiastamme, voit tilata "Toisin eilen, toisin ennen, toisinpa tätä nykyä, helkanuorten liitto 20 vuotta" -kirjasen Helkanuorten liitosta.